сряда, 23 юни 2010 г.

Salesman Pete A.K.A "Продавача Пит"

Когато става въпрос за анимация критерия за качество като че ли винaги е бил "Дисни" (поне що се отнася до комерсиалната такава). Дори и днес, в ерата на "бруталния реализъм" Дисни отново е на върха. Макар и не благодарение на собствените си таланти, а по-скоро благодарение на собствените си финанси и на изключително мъдрия ход да купят явлението, определящо стандартите в 3D анимацията - "PIXAR". В тази връзка филми като "Salesman Pete" са изключително рядък диамант в короната на съвременната анимация. Въпреки, че на пръв поглед напомня за най-добрите постижения на Pixar, при по-внимателно вглеждане се забелязва, че филмчето (поне доколкото може да се съди от трейлъра му) някак е успяло да допълни, доразвие и в последствие да се отклони доста от лъскавия стил на PIXAR.
Страхотната стилизация на героите, нестандартните, на места доста динамични и впечатляващи кадри, и една невероятна, прекрасно балансирана между възможностите, които дава съвременното CG (осветление и гледни точки), и качеството на добрия рисунък (текстури и стилизация) те карат да се замислиш: "Всъщност всичко това рисувано ли е или е 3D?!"  Kато добавим накрая и една нестандартна и забавна история се получава една наистина рядко добре балансирана смесица от неконвенционална визия и комерсиални визуални похвати. Едно страхотно попадение за колекцията ви (ако си водите такава като мен) от качествени анимации.
Трябва да се отбележи и, че зад всичко това не стои някое голямо студио за 3D анимация, а... 3-ма френски студенти (Anthony Vivien, Marc Bouyer и Max Loubaresse), напуснали следването си по анимация в последния си курс, за да направят филмчето: "... както те искат, без излишната намеса на преподавателите"! Доста смел и доколкото се вижда дотук (поне според мен) мъдър ход! Решения като това показват ясно, че един от успешните начини за бягство от посредствеността е загърбването на установените рамки и ограничения на "човека над теб" под каквато и форма да се проявява той.

Respect & maintenir le bon travail guys!!!

Приятно гледане:



За хората с добър френски - повече информация за филмчето и детайли по изработката му: http://www.salesman-pete.blogspot.com/

Ето го и вече готовото филмче:
http://vimeo.com/15126262